Wie

WIE IS HET GEZICHT ACHTER AUTIZORG?

Autizorg is opgericht in 2014 door Nathalie Bot. Zij beschikt over jarenlange kennis en ervaring op gebied van zorgverlening. Omdat ze hieruit heeft geleerd dat haar interesse en belangstelling vooral uitgaan aan mensen met autisme heeft zij voor zichzelf besloten om hier meer mee te gaan doen.

Mensen met autisme, daar kan ik op een één of andere manier altijd mee door één deur en opvallend is dat zij mij altijd als eerste opzoeken. Mensen met autisme spreken mij aan, intrigeren me en doen mij telkens weer verbazen omdat zij zo ontzettend bijzondere en eerlijke mensen zijn! “

 

Nathalie Bot

 

Het is alweer ruim 14 jaar geleden dat Nathalie voor het eerst kennis heeft gemaakt met het werken in de zorg. Wat begon als een tijdelijk baantje om mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen thuissituatie hulp te bieden, heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een passie voor het werken met mensen met o.a. autisme. Op basis van deze eerste ervaringen is zij een opleiding gaan volgen en tegelijkertijd aan het werk gegaan bij de Hartekamp Groep in Heemstede. Op deze manier was zij in staat om zowel kennis op te doen, als om deze direct in de praktijk toe te passen. In de periode bij de Hartekamp Groep heeft zij gewerkt op twee verschillende groepen met verschillende cliënten. Zij is begonnen op een woongroep (op het terrein in Heemstede) met ouder wordende bewoners met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. Veel bewoners op deze groep hadden het Syndroom van Down. Ook maakte zij de eerste kennismaking met cliënten die een Autisme Spectrum Stoornis hebben naast hun verstandelijke beperking. Na een jaar met plezier gewerkt te hebben op deze groep, kreeg zij het aanbod van haar toenmalig praktijkopleider om op een SGLVG-groep (Sterk Gedragsgestoord, Licht Verstandelijk Gehandicapt) aan de slag te gaan. Deze groep stond op het terrein bekend als een pittige doelgroep met veel agressie incidenten. Achteraf bleek dit allemaal mee te vallen, al waren het wel cliënten die een speciale manier van begeleiden nodig hadden. Ook hier heeft Nathalie twee jaar lang met veel plezier mogen werken en is dit een tijd geweest waar ze veel praktijkervaring heeft opgedaan, maar ook werd geconfronteerd met zichzelf en haar eigen handelen. In deze periode heeft zij niet alleen veel werkervaring opgedaan, maar ook een hoop over zichzelf als persoon geleerd.

Nadat zij haar opleiding heeft afgerond, is zij overgestapt naar Stichting Ons Tweede Thuis om haar ervaring te verbreden als persoonlijk begeleider. De overstap naar Ons Tweede Thuis had mede te maken met het feit dat er destijds geen doorgroeimogelijkheden waren bij de Hartekamp Groep vanwege de reorganisatie in die tijd. Bij Ons Tweede Thuis kreeg zij ook te maken met een andere vorm van wonen, namelijk een woonvoorziening in de wijk, in plaats van woningen op een afgelegen terrein.

Hier kreeg zij te maken met een woonvoorziening die vooral werd gekenmerkt als een groep met jongvolwassen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische problematiek. Het profiel van deze cliënten was disharmonisch, wat betekent dat hun verstandelijk niveau vaak hoger ligt als het sociaal-emotionele niveau waarop ze functioneren. Op deze woongroep wonen veel cliënten met een stoornis binnen het autisme spectrum, zoals klassiek autisme en PDD-NOS. Er kwamen ook andere ziektebeelden voor zoals Gilles de la Tourette, ADHD, Pradar Willi Syndroom, Syndroom van Turner en het Syndroom van Down. Op deze groep heeft zij ruim twee jaar met veel plezier gewerkt en vooral veel geleerd over het contact tussen ouders, cliënt en de professional (het werken vanuit de driehoek). Het is een kunst om hier als professional een juiste balans in te creëren en ook te behouden. Hierin staat communicatie onderling voor haar voorop!

In 2014 besluit zij tevens om zich in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Nathalie is in de veronderstelling dat de zorg ook anders georganiseerd kan worden, meer op maat voor de cliënt en het belangrijkste, met een persoonlijke teint. Geen zorg binnen een zorginstelling, maar juist in de eigen vertrouwde thuissituatie. Binnen no-time krijgt zij drie aanmeldingen binnen en is het werken via haar eigen zorgonderneming Autizorg een feit. Zij combineert haar werkzaamheden drie jaar, samen met haar werkzaamheden bij Ons Tweede Thuis. 

Halverwege 2015 maakt Nathalie de overstap naar het wijkteam Haarlemmermeer van Ons Tweede Thuis. Daar biedt zij samen met een team van andere medewerkers ambulante begeleiding aan cliënten die zelfstandig wonen in de wijk. Nathalie is daar verantwoordelijk voor de begeleiding van een tiental cliënten, allemaal met een licht verstandelijke beperking, vaak in combinatie met andere psychiatrische problematiek.

De rode draad die altijd herkenbaar was in haar werk met de verschillende soorten groepen is dat zij met cliënten die autisme hebben meestal een bijzondere band kon opbouwen en deze cliënten zich al snel begrepen en gehoord voelden door haar.

De extra tijd die zij beschikbaar kreeg door de afronding van haar opleiding in 2012, heeft zij enerzijds gebruikt om te gaan werken op tijdelijke basis bij andere organisaties om zo kennis te maken met andere doelgroepen en instellingen. Voorbeelden hiervan zijn Inzetbaar BV. (specialistisch uitzendbureau voor bijzondere doelgroepen zoals Jeugdzorg+ en SGLVG-groepen) en ’s Heeren Loo Zorggroep (SGLVG doelgroepen).

Het gevoel dat de voorkeur er toch nadrukkelijk naar uitging om te werken met mensen met een autisme is hierdoor alleen maar versterkt.

Om deze reden is zij vervolgens haar kennis op het gebied van het omgaan met, het verzorgen van en het begeleiden van mensen met autisme te verdiepen. Hiervoor heeft zij gekozen voor o.a. de methode van ‘Geef me de 5’, een methode die ontwikkeld is door Colette de Bruin, ervaringsdeskundige/verwant en tevens professional.

Nathalie heeft veel scholingen gevolgd, voornamelijk op gebied van autisme en ADHD/ADD. Zij volgt jaarlijks diverse scholingen/trainingen om haar expertise up-to-date te houden en uit te breiden. Voor het meest recente overzicht hiervan, kunt u haar persoonlijke LinkedIn pagina bezoeken.